Vekovima, čovečanstvo je svedok jedinstvenih performansi objekata izgradjenih od sibirskog ariša. I zbog tih iskustava Sibirski Ariš je zaslužio epitet “večno drvo”.

Za pojedine domove i crkve u Rusiji izgradjene od Sibirskog Ariša se procenjuje da su stari više od 800 godina. Jedan od najpoznatijih primera dugovečnosti Sibirskog Ariša predstavlja drveni grad u Veneciji.

Svoju dugovečnost i izdržljivost duguje kombinaciji geografskog pojasa na kome raste i specifičnim svojstvima koja se odnose na sastav eteričnih ulja, visoki procenat smole kao i izraženo prisustvo tanina (bela krvna zrnca kod drveta). Sibirski Ariš raste u okruženju koje je poznato po dugim i oštrim zimama. Kao rezultat kratke sezone vegetativnog prirasta, godovi su mu veoma sabijeni što mu daje izuzetnu otpornost na truljenje. Odlikuje ga inzvaredna čvrstina koja se može porediti sa Slavonskim Hrastom, sepcifična gustina pri 12% vlage iznosi 620-725 kilograma po metru kubnom.

Primenjuje se u svim sferama građevinarstva, za izradu greda, krovnih konstrukcija, brodskog poda, lamperije, raznih vrsta zidnih i podnih obloga, za izradu nameštaja, kao i decking podova i decking fasada. Arhitekte širom sveta preporučuju upotrebu Ariša u izgradnji stambenih kuća, poslovnih prostora, škola, muzeja, stadiona, mostova.

Sibirski ariš – Ekstra klasa

36€

Sibirski ariš – AB klasa

30€

Sibirski ariš – C klasa

21.5€