Deking od Sibirskog Ariša

Vekovima, čovečanstvo je svedok dugotrajnosti objekata izgradjenih od Sibirskog Ariša. Zbog tih iskustava Sibirski Ariš je zaslužio epitet “večno drvo”. Za pojedine domove i crkve u Rusiji izgrađene od Sibirskog Ariša se procenjuje da su stari više od 800 godina. Jedan od najpoznatijih primera dugovečnosti Sibirskog Ariša predstavlja Venecija, grad izgrađen na temeljima od Sibirskog Ariša.

Karakteristike Sibirskog Ariša

Sibirski Ariš raste u okruženju koje je poznato po dugim i oštrim zimama. Kao rezultat kratke sezone vegetativnog prirasta, godovi su mu veoma sabijeni što mu daje izuzetnu otpornost na truljenje. Odlikuje ga izvanredna čvrstina koja se može porediti sa Slavonskim Hrastom, specifična gustina pri 12% vlage iznosi 620-725 kilograma po metru kubnom.

Primena Sibirskog Ariša

Primenjuje se u svim sferama građevinarstva, za izradu greda, krovnih konstrukcija, brodskog poda, lamperije, raznih vrsta zidnih i podnih obloga, za izradu nameštaja, kao i deking podova i deking fasada. Arhitekte širom sveta preporučuju upotrebu Ariša u izgradnji stambenih kuća, poslovnih prostora, škola, muzeja, stadiona, mostova.

Izdvajamo iz ponude

Natur deking
Chocolate

44.00 €/m²

Impregnirani
bor

22.50 €/m²

Classic Deking
Patina

35.00 €/m²

Premium Deking
Teak

55.00 €/m²