Montaža i ugradnja deking podova – angažovati firmu ili prijatelja?

Pisali smo dosta od izboru materijala, prednostima i manama deking podova od masivnog drveta ili kompozita, radili smo uporedne testove i sugerisali na detalje koji su važni.

Postoji nekoliko opcija, da deking ugradite po sistemu „uradi sam“ da pozovete prijatelja ili poznanika u pomoć ili da angažujete firmu. Ukoliko imate alat, dovoljno znananja i slobodnog vremena, možete se upustiti u avanturu izgradnje deking platforme. Slično je i sa opcijom „pomoć prijatelja“. Na kraju se sve svodi na preuzimanje odgovornosti za kvalitetno ili nekvalitetno urađen posao.Ukoliko se odlučite da angažujete profesionalce, ne krivimo vas – zaista je previše detalja o kojima treba razmišljati tokom izgradnje. Mi ćemo se fokusirati na treću opciju.Izbor kvalifikovanog izvođača radova na ugradnji deking poda stvara određene napore. Međutim, pronalaženje prave osobe za realizaciju projekta može vam uštedeti novac i osloboditi vas čestih frustacija koje dolaze sa građevinskim radovima. Dakle, ne donosite odluku dok ne uradite sledeće stvari.

Raspitajte se

Poznajete nekoga ko već ima deking platformu, pitajte ga ko mu je vršio instalaciju deking poda, kako je zadovoljan kompletnom uslugom. Kvalitetom, cenom, rokom isporuke pa čak i radnom atmosferom. Lične preporuke su odličan način za povezivanje sa renomiranim izvođačima radova.

Proverite preporuku

Posetite njihovu internet prezentaciju. Već po samom izgledu web sajta možete primetiti ko je temeljan i specijalizovan za ugradnju deking poda a kome je to sporedna delatnost.

Uvek birajte ove prve, neka su inicijalno skuplji verovatno će brže i kvalitetnije uraditi posao. Ovo je bitno kod izrade letnjih bašti kafića i restorana. Izračunajte gubitak pazara jer vam bašta nije u funkciji nekoliko dana duže, zbog sporije ali „jeftinije“ montaže. Kod privatnih objekata nije toliko presudno vreme ali je kvalitet montaže bitniji od izbora materijala. Najkvalitetniji deking neadekvatnom montažom neće biti dugotrajan.

Telefonski intervju

Kada smanjite krug potencijalnih izvođača, ostvarite kontakt telefonom kako bi ste razgovarali o samom projketu, pitajte ih za savet i rok isporuke posla. Pitajte za reference, zatim nazovite nekoga iz referentne liste, raspitajte se kako su zadovoljni kompletnom uslugom. Ukoliko je moguće posetite referenti objekat, napravite procenu sami.

Upoznajte se lično

Rasporedite vreme sa potencijalni izvođačima i posetite ih. Ovo je dobar trenutak da napravite procenu saradnika. Pitajte sve što vas interesuje vezano za vaš projekat, ukoliko je moguće posetite i radionički prostor a ne samo kancelarijski. U radionici ćete videti realnu sliku koliko je firma angažovana i zaposlena. Dajte prednost firmi koja ima stalno zaposlene montere u odnosu na trgovačke kuće koji po potrebi angažuju radnike za poslove montaže deking podova ili laminata. Ovo je bitan faktor i nemojte ga zanemariti.Firma koja ulaže u znanje i obuku zaposlenih montera i majstora za deking sigurno će kvalitetnije i brži izvesti projekat, čak i na licu mesta, tokom radova, rešenja će biti kvalitetnija i odnosu na montere koji dođu kao treća lica kod vas.

Budite temeljni i postavite mnogo pitanja

Proverite koliko dugo se firma bavi izvođenjem radova? Da li će pomoći u projektnom aspektu i predložiti tehnička rešenja ukoliko nemate izvođački projekat?Tražite savet o opcijama materijala za podkonstrukciju, završne lajsne, način šrafljenja dekinga. Proverite cenu montaže deking podova.

Budući da postoji potencijal za razlike u troškovima rada, preporučujemo da razmotrite tri različite ponude. Cena je bitna ali nije presudna, uporedite i renome izvođača radova, referentnu listu, iskustvo, rok isporuke, garanciju na izvedene radove.Važno je da ovaj izbor bude zasnovan na svim aspektima ponude a ne samo da izaberete najjeftiniju ponudu.

Izvođač radova koji nudi najjeftiniju ponudu ima i razloge za to. Možda ne pridaje važnosti u završnoj obradi, pa spojevi drveta ne budu idealni, uglovi budu loše obrađeni ili nešto treće. Koji su uslovi plaćanja, definišite sve uslove sa rokovima početka i kraja radova, opisom posla i načinom plaćanja.

Napravite pisan ugovor.

Kada odaberete izvođača radova insistirajte da na licu mesta proveri sve zahteve, uzme tačne mere, sugeriše na eventualne probleme ili izmene u projektu.Pratite da li razvoj radova prati dinamiku i opis posla iz ugovora. Po završetku posla, prekontrolišite sve detalje zajednom sa isporučiocem posla.Izrada deking palube nije jednostavan projekat, ispratite naše savete i rizik ili eventualno nezadovoljstvo isporučenim poslom je svedeno na minimum. Budite temeljni od samog početka do kraja, jeftinije je nego da isti posao radite dva puta.