Sibirski Ariš drvo koje traje vekovima

Kada je u pitanju odabir vrste drveta za vaš sledeći projekat, može biti primamljivo da se odlučite za jeftiniji materijal kako bi uštedeli novac. Međutim, u zavisnosti šta gradite ovo je gotovo uvek lažna ekonomija, i na kraju umesto da napravite inicijalnu uštedu, koštaće vas 2-3 puta više.Već nekoliko godina unazad prisutnost Sibirskog Ariša je sve veća.

Od samog početka, ekipa deking.rs je prepoznala sve kvalitete Sibirskog Ariša i želimo da podelimo svoja iskustva.Sibirski Ariš je drvo sa izuzetnom stabilnošću. Čak možemo reći da je Sibirski Ariš daleko stabilniji u performansama nego jeftinije tropske varijante egzotičnog drveta.

Na prvom mestu zbog izuzetno sporog rasta

Stopa u kojoj drvo raste zavisi od faktora kao što su klima,temperatura, prisutnost svetlosti i hranljivih materija. Drvo koje raste u tropskim uslovima ima u izobilju navedenih stvari pa relatino brzo i raste.Nasuprot tome Sibirski Ariš se nalazi u dosta tamnijim i hladnijim sredinama. Raste na planinama u zapadnom delu Sibira u surovim sibirskim uslovima. Konstantne zime, i temeperatura daleko ispod nule posledica su izuzetno sporog rasta a samim tim gusto sabijenih godova i strukture.

U najvećoj meri, zbog gustine Sibirski ariš je izuzetno cenjeno drvo kao tehnička građa, za izradu svih vrsta fasadnih profila, lamperija, romb fasada, deking podova, lamelirane građe, brvana i poluoblica.

Sibirski Ariš – široka paleta proizvoda i nezamnljiv za spoljnu upotrebu

Vekovima Sibirski Ariš se koristi u graditeljstvu. Za izgradnju celih kuća, mostova, krovova, čak i kao krovni pokrivač, šindra. Pre desetak godina smo u mestu Listvyanka uslikali Crkvu staru oko 500 godina, celu napravljenu od Sibirskog Ariša, ali i jedan brod pored Bajkalskog jezera, takođe napravljen od Sibirskog ariša.

Sibirski Ariš – večno drvo

U modernom gradjevinarstvu, Sibirski Ariš ima najveću primenu proizvodnji fasadnih i podnih obloga. U celom svetu.

Ne samo zbog svoje stabilnosti i dugotrajnosti, već i estetike. Sibirski Ariš može varirati od svetlo žute do boje meda, sa izuzetno naglašenim zlatnim venama, može parirati bilo kom tropskom drvetu.

Ariš – sibirski, evropski, kineski?

Vodite računa, primetili smo da trgovci, često artikal prodaju kao Ariš. I tu vas nisu slagali. Ariš raste i u Hrvatskoj i u Austriji i u Ukrajini. I to je sve Evropski Ariš koji je najsličniji Belom Boru koji raste kod nas, da ne kažemo gotovo isti. Ariš jeste vrsta četinara, kao i Bor. Ono što je najbitnije je – geografsko poreklo.

Prilikom kupovine insistirajte na dokazu da je Ariš Sibirski a ne Evropski.Kupujte od proverenih dobavljača, mi lično smo se susretali sa Sibirskim Arišom koji je ubrzanim i neadekvatnim procesom sušen, pa već nakon nekoliko meseci napolju počinje da se ljušti i cepa. Neadekvatno istrugana građa, odnosno podaja profila koji su pravljeni od srca trupca ili bjelike je takođe promašaj jer će ta daska ubrzo pući na pola.

Cena proizvoda od Sibirskog Aiša je prilično standardizovana, naravno da varira od firme do firme, ukoliko primetite da se neki Sibirski Ariš nudi po povoljnijim cenama budite sigurni da iza te cene stoji nekakva skrivena mana koju smo gore pomenuli.